Øvelse i Lakselv

Norske redningshunder har deltatt på øvelse sammen med øvrige parter i redningstjenesten i Lakselv.

Øvelsen ble arrangert av Ambulansefag på Lakselv videregående skole, og casen gikk ut på at tankbil og skolebuss kolliderte i Lakselv. Også to privat biler var involvert. Tanbilen fraktet klorgass, og det ble funnet radioaktiv lass i tankbilen. 

Totalt 100 aktører laget en flott og lærerik øvelse, hvor Politi, Brannvesenet, Helse Finnmark, Viking bergingsbil, Boreal, Sivilforsvaret, Saniteten på Garnison Porsanger og Sea King deltok. Norske Redningshunder stilte med to ekvipasjer, en fra Kirkenes og en fra Alta. 

Alarmen gikk kl. 10:00, og Norske Redningshunder ble utkalt kl. 10:27. Våre ekvipasjer, Lena Iversen Kaasen og Hilde Stenbakk var raskt på plass, og Hilde ble satt som fagleder hund. Ved ankomst var kaoset godt i gang, og informasjonen om sikkerhet var uklar slik at det ikke ble iverksatt søk med hund umiddelbart. Etter at Brannvesenet hadde fått oversikt over radioaktivt last, ble det vurdert som trygt å igangsette søk med hunder. 

Lena og hunden hennes Gaia startet i søk etter tre savnende ungdommer fra bussen, og startet i området hvor de var sist sett. Det var masse skuelystne i teigen, noe som kan gi utfordringer for hundene våre. Gaia gjorde jobben, og meldte fra om folkene, og så er det opp til hundefører å lede hunden gjennom slike utfordringer. 

Etterhvert ble søket utvidet, og det ble søkt langs veien ved ulykkestedet og videre nedover mot sjøen. Hilde og hunden hennes Lima søkte langs veien, mens Lena og Gaia tok fjæraområdet. Etter 1 km gjorde Lima og Hilde funn av to av de tre savnede ungdommene. Da var klokken blitt 11:15. Skadestatus, førstehjelp og klargjøring til transport ble ivaretatt. Lena og Gaia fortsatt søket etter den siste savnede. Etter en liten stund kom det ny informasjon fra KO, den savnede ungdommen var funnet, og Norske Redningshunder kunne avslute søket. Øvelsen ble avsluttet kl. 12:30. 

Etter øvelsen ble det holdt en gjennomgang kl. 14:00. En flott avslutning for alle etater og aktører fikk noen minutter hver til å komme med sine synspunkter. 

Det var en flott arrangert øvelse med mange momenter å trene på. Etter gjennomgangen kom det frem at sambandshåndtering er noe vi alle må trene på, og tenke gjennom bruken av dette. Det blir fort mye støy på sambandet når alle er på samme kanal. For Norske Redningshunder sin del må vi øve mer på å ringe til hverandre via radioterminalen. Dersom vi har flere hundefører bør kanskje de være på en egen kanal, og så er det fagleder hund som har kontaktpunktet ut mot de andre i aksjonen, og som videreformidler beskjeder med mer. På den måten kan hundeførere ha bedre kommunikasjon mellom seg om søkstekniske utfordringer, uten at en oppholder linja for andre aktører. 

Denne øvelsen hadde i år 10 års jubileum, og da hører selvsagt festmiddag til. Det ble flotte taler fra ordfører, og gave fra Helse Finnmark til ambulansefaglinjen. Gaven bestod av en ambulansebil til trening og opplæring, noe som kommer godt med i utøvelsen av faget! 

En flott dag for våre ekvipasjer!

Lakselv 2017-1

Lakselv 2017-3

Lakselv 2017-4

Lakselv 2017-5

Lakselv 2017-6

Lakselv 2017-7

 

Aktivitetskalender

«

desember 2017

»
Uke M T O T F L S
48         123
49 45678910
50 11121314151617
51 18192021222324
52 25262728293031

Bli medlem

Nyheter fra NRH sentralt