Utdanning av ekvipasjer i NRH

Hvem kan bli medlem og hvilke hunder kan bli godkjent?

Alle kan bli medlem i NRH og delta på treninger. Det er en fordel om du trives ute i skog og mark i all slags vær. For å bli godkjent som hundefører kreves det at man er over 18 år og har alminnelig god helse. Alle tillatte hunderaser, også blandingshunder, kan godkjennes som redningshunder i NRH. De mest brukte rasene er aktive brukshunder som schäfer, retrieverrasene, rottweiler eller gjeterhundrasene. En hund som skal fungere som redningshund må tåle å være ute i ruskevær og være mentalt sterk og trygg på fremmede mennesker. Hunden må være i god fysisk form og kunne ta seg fram i ulendt terreng. Treningen går absolutt lettest hvis hunden er enkel å belønne med mat eller aller helst leker. Hunden må ha stor fysisk og mental utholdenhet slik at den kan jobbe over tid, og den må kunne arbeide i god kontakt med sin fører.

Når må man starte treningen og hva går treningen ut på?

Det beste er å starte treningen allerede når hunden er liten valp, men man kan godt lykkes selv om man ikke begynner å trene før hunden er voksen. Det kreves mye og regelmessig trening for å godkjenne en redningshund, minimum to-tre ganger organisert trening ukentlig i to-tre år. I tillegg må man trene grunnleggende lydighet, og hunden må trenes fysisk og på å takle ulike påkjenninger som dårlig vær, støy eller utfordrende miljø. Det at hunden liker å snuse i bakken behøver ikke å bety at hunden kan bli en god redningshund. I treningen skal hunden lære seg å følge opp spor og fert av mennesker selv om den forstyrres av andre spennende ting som tisseflekker, andre hunder, dyretråkk, vilt eller løpske tisper. Treningen tilpasses alltid den enkelte hunds forutsetninger (alder, rase, hva den kan fra før, hva den liker osv). Det første hunden må lære er at det er spennende og morsomt å finne mennesker som har gjemt seg i skogen. Treningen bygger på hundens naturlige søksegenskaper og legges opp slik at hunden får erfaring i å bruke nesen sin for å følge menneskefert i terrenget. Etter hvert som hunden blir mer erfaren økes vanskelighetsgraden gradvis. Hovedsakelig øves hunden i å jobbe med ”høy nese” der hunden skal følge fert av mennesker som kommer med vinden og ”lav nese” der hunden skal følge menneskespor på bakken.

valp

 

Hvilke forkunnskaper kreves?

Det kreves ingen spesielle forkunnskaper. Treningen tilpasses alltid den enkelte hund og førers kunnskaper og forutsetninger uansett alder og ferdighetsnivå. Valpen kan taes med på trening i NRH så fort den har blitt husvarm. Når man trener redningshund er man avhengig av hjelp fra lagkameratene sine. Du må derfor være villig til å stille opp for andre og delta aktivt i treningen av andres hunder. Som deltaker på et treningslag i NRH forventes det at du møter regelmessig på treningene, at du møter presis og at du blir til treningens slutt. Om du blir forhindret fra å møte på en trening, må du gi beskjed til lagleder eller instruktør. Godkjente hundeførere deltar i en beredskapstjeneste og kan kalles ut på leteaksjoner hele døgnet. Man må være forberedt på å ferdes ute i skogen om dagen og om natten i all slags vær. Man kan i perioder reservere seg fra utkalling og man kan også si nei til å delta dersom det ikke skulle passe. Det forventes likevel at man deltar jevnlig på leteaksjoner. Som godkjent hundefører bør man også delta aktivt i treningsmiljøet og hjelpe andre ekvipasjer fram mot godkjenning. 

Hva må man lære?

Det aller viktigste du må lære er å samarbeide med hunden din for å løse praktiske søksoppgaver. På veien fram mot godkjenning får du opplæring i søksøvelsene spor, rundering og teigsøk. Du lærer/er med og trener forskjellige hunder med ulike fysiske og mentale forutsetninger. Du må også lære noen praktiske ferdigheter som du vil trenge på leteaksjoner. Orientering med kart og kompass og bruk av GPS er viktig, og du må lære å bruke radiosamband.

Hvordan foregår treningene?

Hvert lag møtes regelmessig og det gjennomføres jevnlige treninger i Alta, Hammerfest, Tana, Vadsø og Kirkenes. Du er selv ansvarlig for treningen av din egen hund, men alle medlemmene på et lag samarbeider og hjelper hverandre med treningen av hver enkelt hund. Det er som regel avtalt faste treningsdager i uken, samt at vi ofte avtaler om å møtes i helgene for felles treninger når man ønsker det.

Hva kreves av utstyr?

Du vil trenge gode turklær og sko/støvler som du kan bruke ute i både godt og dårlig vær. Til hunden kreves det i starten ikke noe spesielt utstyr utover halsbånd og kobbel, leker/belønninger og en sporline eventuelt en sporsele/sykkelsele. Merketrekant til hunden og NRH-vest til deg selv får du kjøpt gjennom NRH.

Utdanning av hund og fører

I NRH godkjennes hund og fører som en enhet, dvs en ekvipasje. Det betyr at både du og hunden din må holde et visst ferdighetsnivå for å kunne godkjennes. Det første du gjør er å bli medlem på et treningslag og trene regelmessig i søksøvelsene spor og rundering.

Godkjenningsprogrammets første del er grunnkurs med en teorihelg og en utmarsjhelg. Det er fint/nyttig å delta på grunnkurs så fort du har anledning til det, fordi det gir en fin teoretisk og praktisk innføring i NRHs arbeid og hva du må trene på fram mot godkjenning. Grunnkurs arrangeres vanligvis hver høst her i Finnmark.
Utdanningen er bygd opp med ulike klasser, med C som en rekrutteringsklasse (kun lavine), B som en slags kvalifiseringsklass på vei mot A som er godkjenningsklassen.
Når du og hunden er klare for det, og før dere stiller til klasse B må dere gjennom en appellprøve. De fleste begynner treningen mot appellprøven så snart de begynner i NRH. Apellprøve må være bestått før ekvipasjen kan stille til klasse B.

En ekvipasje bruker i gjennomsnitt tre år fra treningen starter til A-godkjenningen er i boks.
Ruin-godkjenning kan først tas som en påbygning til godkjenning enten i ettersøk eller lavine.

 

Aktivitetskalender

«

desember 2017

»
Uke M T O T F L S
48         123
49 45678910
50 11121314151617
51 18192021222324
52 25262728293031

Bli medlem

Nyheter fra NRH sentralt